Coaching voor Naasten

Als je naaste bent van iemand met een probleem (in de breedste zin van het woord) ben jij in de schaduw hiervan komen te staan en heeft dit meestal ook veel effect hebben op jou.

Ondanks dat jouw dierbare vaak niks kan doen aan het probleem, krijg jij hier onbedoeld ook een rol in. Vaak pakken we die rol zonder nadenken aan en verliezen we hierin veelal het contact met onszelf.

Vaak hoor je mensen zeggen, je kunt pas voor een ander zorgen als je goed voor jezelf zorgt. En dat is waar, maar vaak is dat makkelijker gezegd dan gedaan, als je het contact met je zelf even kwijt bent geraakt in de situatie. Ik bied een plek om te voelen wat jouw situatie met jou doet en om te onderzoeken welke rol jij in je situatie wil, kan en mag vervullen om vooruit te kunnen.

Vanuit mijn eigen ervaring als naaste wil ik juist jou als naaste helpen om dit te bereiken. Ik bied een plek die ik zelf destijds ook nodig had.

Ik ben er voor jou als je naaste bent van bijvoorbeeld iemand met een ongeneeslijke ziekte, een verslaving of een gehandicapt kind. Als je hier naaste van bent heeft dit veel impact en is het fijn om bijvoorbeeld te onderzoeken wat dit met je doet. En bijvoorbeeld te voelen wat jij zelf aankunt in je situatie, waar je grenzen liggen en hoe je die liefdevol mag en kunt stellen.

Maar ik ben er ook voor jou als naaste die misschien niet gelijk opkomt als het woord naaste genoemd wordt. Denk aan een heftige puber in huis, een partner met een burn-out, een goede vriend die aan een eetstoornis lijdt of een huilbaby in huis.
Ook in deze situaties is het belangrijk en fijn om in contact met jezelf te blijven staan, de impact te doorvoelen en te weten hoe en waar jouw grenzen liggen.

Voel je welkom als je je herkent in de door mij geschetste schaduw. De stempel die je situatie wel of niet heeft maakt voor jouw gevoelens niet uit.

Binnen veel instanties wordt voor aantal doelgroepen gelukkig de mogelijkheid voor begeleiding met adviezen over je situatie of bijeenkomsten voor lotgenoten aangeboden. Deze hulp is ontzettend waardevol en geeft veel steun dus het is fijn dat dit er is.
Het echte contact maken in wat er bij jou geraakt is en welke adviezen ook daadwerkelijk bij jou als persoon goed voelen is vaak geen ruimte voor.
Daarbij kan de drempel voor het vragen om hulp erg hoog voelen of soms is er ook geen ruimte voor.
In deze behoeftes wil ik het verschil maken. Het maakt niet uit hoe groot of klein jouw ‘probleem’ is maar het gaat erom hoe het voor je voelt. Ik bied het een veilige plek waar je met jouw verhaal terecht kunt. Om te voelen wat je situatie met je doet en de keuzes die hieruit voortvloeien. Hoe die keuzes op jouw manier passend worden. Waar alles op jouw tempo mag. Waar elke emotie er mag zijn en mildheid naar jezelf de basis is.
Wat er ook geraakt mag worden, ik sta naast je.